تشخیص آینه خوب : چنانچه از همراهان قدیمی مجموعه «نگین شیشه» بوده یا مسیر یادداشتهای هفتگی ما را دنبال کرده باشید، به خوبی می دانید که تمرکز ما در این مجموعه بر روی فرآوری و نصب انواع شیشه های ساختمانی اعم از سکوریت، لمینیت، جامبو، نشکن، بین کابینتی، یخچالی، دکوراتیو و … بوده و در کنار آن نیز به ارائه خدمات دربهای اتوماتیک میپردازیم .
این در حالیست که در این یادداشت اندکی پا را فراتر گذاشته و به بررسی محصول دیگری از این خانواده، یعنی آینهها پرداختهایم . امید است که با مطالعه ادامه این مطلب، اطلاعاتی کاربردی در خصوص تشخیص آینه خوب به دست آورید .
تشخیص آینه خوب
در موارد متعددی برای دستیابی به یک هدف روشها و ابزار آلات مختلفی وجود دارد که نهایتاً به یک نقطه ختم میشوند ، اما این سطح دشواری، میزان منابع مصرف شده و کیفیت خروجی کار است که نشان میدهد کدام روش گزینه اصلح بوده و انتخاب آن سود بیشتری برایمان به همراه داشته است .
در همین رابطه چنانچه بخواهیم در مورد آینهها صحبت کنیم باید بگوییم که اگر تنها هدفمان از ساخت آینهها مشاهده تصویرمان در آنهاست، آب جمع شده در یک برکه، قطعهای فلز پرداخت و جلا داده شده، یک شیشه رفلکس ، آینهای زنگاری، برچسبهای پلاستیکی طرح آینه و دیگر محصولات و پدیدههای مشابه نیز می توانند این وظیفه را تا حدی انجام داده و کلیات شمایل ناظر را به وی نشان دهند، پس چه لزومی دارد که به سراغ آینهای با کیفیت بالا میرویم!
با عنایت به توضیحات فوق، اگرچه به صورت کمابیش راههای فراوانی برای رسیدن به یک هدف وجود دارد، اما همواره نمونهای با بهترین خروجی و بازدهی بالا مطلوب ماست! عاملی که پیشتر درباره شیشه های سکوریت و لمینیت به آن ها اشاره شده ، در خصوص آینهها نیز صدق کرده و استفاده از آینه ای با کیفیت را دستور کار قرار میدهد .
زمانی که فردی به عنوان یک کاربر غیر متخصص به آینههای مختلفی نظر کرده و انعکاس تصاویر در آن را میبیند، شاید متوجه تفاوت آن ها نشده و نتواند گزینه برتر را از میان آن ها شناسایی کند . این در حالیست که افراد متخصص با داشتن تجربه و تسلط یه اصول ساخت آینه این توانایی را داشته و با بررسی اجمالی این محصولات می توانند نمونههای با کیفیت را از محصولات بیکیفیت جدا کنند.
در ادامه به بررسی برخی از این نکات ، تجارب و اصول کاربردی میپردازیم :
نوع ماده بازتابنده نور
چنانچه به یک سطح شیشه مادهای با قابلیت بازتاب منظم نور زده و آن را تثبیت کنیم، این شیشه به یک آینه تبدیل شده و میتوانیم در سوی دیگر آن خود را مشاهده نماییم .
در همین رابطه گاهی این ماده می تواند جیوه نیترات نقره بوده و گاهی هم از جیوه نیترات آلومینیوم استفاده می شود که نمونه اول دارای کیفیت و طول عمر بالاتری (منظور مدت ماندگاری و حفظ کیفیت سمت جیوهایست و نه خود ساختار فیزیکی آینه) میباشد .
این لایه ها برای ماندگاری بیشتر زیر پوششی از لعاب مس و مواد نگهدارنده دیگری قرار می گیرند که هرچه مقدار آن ها بیشتر باشد، آینه مذکور نیز با کیفیت تر است .
نکته 1
با زیاد بودن مواد نگهدارنده و پوششهای رنگی جیوه ، قسمتهای بازتابنده نور به ویژه در محیطهای مرطوب دیرتر ریخته یا خراش می خورند .
نکته 2
به عمل افزودن یک لایه بازتابتده نور که اغلب از فلزات غیر رسانا می باشند Silvering یا نقره اندود کردن میگویند، حتی اگر این ماده نقره نباشد .
یک شیشه به دو طریق کلی نقره اندود می شود، back-silveredیا second-surfaceکه در آن مواد بازتابنده پشت شیشه خورده و زمانی که ما تصویر خود را میبینیم در حقیقت اول شیشه را دیده سپس تصویر خود را مشاهده می کنیم و front-silvered یا first-surface که در حالتی برعکس ابتدا تصویر خود را می بینیم .
نکته 3
اغلب آینههایی که در اطراف ما وجود دارند از نوع اول هستند. لذا به همین دلیل است که گفته می شود برای تشخیص اینکه یک آینه واقعاً آینه بوده یا به عنوان شیشه ای رفلکس از سوی دیگر دید دارد، انگشت خود را به سطح بچسبانیم و چنانچه دست و تصویر با یکدیگر فاصله داشتند (به دلیل ضخامتی که شیشه دارد) این محصول یک آینه واقعیست .
میزان صافی در ابعاد زیاد
چندی پیش در خصوص تاریخچه آینهکاری در ایران مطلبی را میخواندم که در آن از دلیل اصلی روی آوردن هنرمندان و معماران به این هنر پرکاربرد سخن به میان آمده بود . در زمان های دور (سده دهم هجری قمری) که نه خبری از مقاومت بالای قیمت شیشه سکوریت یا قیمت شیشه لمینت بوده و نه حمل و نقل به گستردگی و تکامل امروزی خود بوده است ، بازرگانانی که به واردات آینه از اروپا به ویژه از ونیز به ایران می پرداختند کار بسیاری دشواری را داشتند چرا که با کوچکترین لرزش و تکانه ای ممکن بود شیشه یا آینه های مذکور شکسته شده و خرد شوند .
در همین رابطه از آنجایی که آینههای خرد شده را به هر دلیلی دور نمیریختند (مثلاً به دلیل گران بودن آینه یا امکان استفاده مجدد از آن ها) ، هنرمندان ایرانی دست به ابتکار زده و با استفاده از تکههای خرد شده و چسباندن آن ها بر روی یک سطح در کنار یکدیگر دست به طراحی و ساخت پوششی جذاب و منعطف میزدند .
اما این توضیحات چه ارتباطی با تشخیص آینه خوب دارد!
زمانی که آینهای دارای ابعاد کوچکیست، نمیتوان میزان اعوجاج، تاب یا همپوشانی تصویر در آن را مشاهده کرد، لذا همه آینه های کوچک صاف به نظر می رسند . این در حالیست که چنانچه ابعاد این محصول بزرگ شود عیوب آن نیز بیشتر نمایان شده و می توان در خصوص وضعیت کیفی آن بهتر اظهار نظر کرد . با این اوصاف آینه ای خوب و باکیفیت است که در چند متر مربع آن نتوان عیوب زیادی را پیدا کرد .
میزان نواقص تولید
در مواردی هم شیشهای که به آینه تبدیل می شود مرغوب و صاف بوده ، هم جیوه آن ایدهآل ساخت آینه بوده و هم چند لایه پوشش پشت این مواد به تثبیتشان کمک می کند اما کم تجربگی، غفلت یا کج سلیقگی سازنده آینه سبب می شود تا در بخش هایی از آینه لکه های سیاه به وجود آمده، زمینه برای خراش خوردن آن و از بین رفتن بخشهای بازتابنده نور مهیا شده و نهایتاً آینه دارای حباب شود .
وجود لکه و نقطه های سیاه در اطراف یا وسط آینه بدین معناست که نقره و جیوه از داخل خراشیده شده و ممکن است به مرور زمان این خوردگی گسترش پیدا کند. در نتیجه آینهای با چنین شرایطی مستعد آسیب پذیری بیشتر در آینده میباشد .